середу, 3 грудня 2014 р.

 

НОВІ НАДХОДЖЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ У ГРУДНІ

 
ГАЛУЗЕВА ЛІТЕРАТУРА  
 

 
 
 
Лемко І. Львів і європейськість [Текст]  / Ілько Лемко. – Львів: Апріорі, 2013. – 136 с.
         Ця книга про Львів і європейськість. Ці поняття протягом віків то наближалися одне до одного, то безнадійно віддалялися. Нині ми, безперечно, прагнемо до Європи, і тому цікаво подивитися, якою була європейськість того Львова, який колись входив до економічного, культурного і ментального європейського простору.

 
 
Куровець І. Лицар галицької медицини [Текст] / Іван Куровець. – Львів: Друкарські куншти, 2014. – 148 с.: іл.
           Книга висвітлює життя та знайомить з творчою спадщиною Івана Куровця, видатного громадського діяча Галичини кінця XIX - початку XX століття, лікаря, політика, члена австрійського та польського парламентів, міністра охорони здоров'я ЗУНР, декана Українського Таємного Університету, директора «Народної Нічниці». Подорожні нотатки, спогади, статті на теми санітарії, історії медицини, політології відкривають нам дивовижно багатий світ цієї непересічної особистості. Книга розрахована на широке коло читачів, насамперед тих, хто цікавиться історією Галичини.

 
Крижова Н. О. Атлас «Шляхами Великого Кобзаря»[Текст] / Н. 0. Крижова. -К.: ДНВП «Картографія», 2013. -88 с: іл.
      
            Атлас «Шляхами Великого Кобзаря» є ілюстрованим науково-популярним картографічним виданням, що містить детальну інформацію про Тараса Григоровича Шевченка геніального поета, художника, мислителя-гуманіста і революційного демократа, творча спадщина якого увійшла до скарбниці найцінніших надбань світової культури.                                                                                                      
         На картах показані села, містечка і міста, якими мандрував Великий Кобзар, місця перебування поета у засланні, у Санкт-Петербурзі, Києві та Москві. Окремі карти демонструють місця, де зберігається спадщина поета та пам'ятні об'єкти. Тексти розкривають людські й творчі контакти митця з прогресивними діячами культури, їхній вплив на творчість поета й художника. Подано відомості про багатьох осіб з оточення Т. Г. Шевченка; широко представлені репродукції його малярських творів.
           Атлас «Шляхами Великого Кобзаря» підготовлений з використанням матеріалів заповідників та музеїв Т. Г. Шевченка в Україні та в інших державах.   Видання присвячене 200-річчю з дня народження Т. Г. Шевченка і розраховане на широке коло читачів.



Генералюк  Л.С. «Святим дивом сяють храми Божі…» [Текст]:‖ Храми України в малярстві, поезії, прозі Шевченка (науково-популярне видання) / Л. С. Генералюк. – К.:  ТОВ «Балтія-Друк», 2013. – 168 с.: іл.
              До Вашої уваги книга про українські храми, котрі відвідував, змальовував, згадував у своїх творах Шевченко. Аналіз знайомих нам ландшафтів України, побачених оком художника і поета, переконує читача, що центром усього ландшафту в нього виступає Київ з його храмами.
 
 
Макарик І. Перетворення Шекспіра . Лесь Курбас, український модернізм і радянська культурна політика 1920-х років [Текст] / Ірина Макарик. – 2-ге вид., доп. – К.: Ніка-Центр, 2013. – 352 с.: іл.
             Спираючись на друковані й недруковані спогади, журнали, листи, газети, афіші, маніфести, протоколи режисерських лабораторій і зборів театральних колективів, канадська дослідниця Ірина Макарик аналізує творчий доробок Леся Курбаса, радянські культурні практики й експерименти 1920-х років. Це розлогий екскурс у постколоніальну царину: крізь призму новаторських, ба навіть скандальних шекспірівських постановок Курбаса розглянуто поняття універсальності, цінності, канону, класики, високої/низької культури, ідеології, влади, імперського/колоніального, периферії/центру. Зосередившись на питаннях модернізму, перекладу, народництва, автора, ідеології, тексту, Ірина Макарик показує, що в СРСР боротьба за новий культурний лад була так само нелегкою і суперечливою, як боротьба за новий політичний, соціальний та економічний устрій.


Кульчий О.В.  Документальна скарбниця Шевченківських лауреатів [Текст]  / О.В. Кульчий, Т. М. Малярчук, Ю.В. Бентя . – К.: ТОВ «Видавництво «КЛІО», 2013. –352 с.: іл.
У виданні, підготовленому до 200-річчя від дня народження видатного українського поета, письменника, художника, громадського й політичного діяча Тараса Шевченка, на основі архівних документів, друкованих видань висвітлено факти життя та творчу діяльність видатних вітчизняних митців, чиї особові фонди зберігаються у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України. Вперше представлено численні автографи, рукописи творів, начерки, ескізи, титули книжок із дарчими написами, фотографії в колі родини, друзів та колег українських письменників, поетів, художників, скульпторів, архітекторів, композиторів, режисерів, акторів, літературознавців, мистецтвознавців, журналістів, які є лауреатами найвищої в Україні відзнаки за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва    Національної премії України імені Тараса Шевченка.   

 
 
Станкович Є. Камерно-інструментальні твори [Ноти] / Євген Станкович. – К. : Муз. Україна, 2013. –304 с.
               Ця збірка презентує камерні твори видатного українського композитора сучасності Євгена Станковича для скрипки, віолончелі та фортепіано у різних поєднаннях. Окрім кількох опусів -триптиха «На Верховині» і Сонати-піколо для скрипки й фортепіано, що немов акумулювали риси яскравого, індивідуально неповторного авторського стилю композитора ще в 1970-ті роки, входили в концертний репертуар провідних скрипалів України, Росії й інших країн світу і вже видавалися за радянських часів, інші камерні твори у даному нотному виданні публікуються вперше. Унікальність цієї збірки полягає ще й у тому, що виконавці й слухачі вперше зможуть познайомитися з самими ранніми композиціями Станковича - Сонатиною для фортепіано, двома сонатами для віолончелі й фортепіано № 2, 3 і Двома п'єсами для скрипки й віолончелі, у яких іще тільки окреслювався самобутній стиль митця.                                                Поряд із концертними, віртуозними композиціями, до збірника включено твори глибокого концептуального змісту, зокрема, тріо «Музика Рудого лісу». Представлена «мозаїка» різних за жанром і стилем зразків творчості митця різних часових періодів надає можливість простежити еволюцію його художнього мислення практично від джерел - перших авторських проб пера кінця 1960-х - початку 1970-х років до висококласних сучасних творів, датованих 2000-ми роками. Пропоноване видання презентує лише певну частку багатоаспектного камерного доробку Євгена Станковича й розкриває камерний жанр у його творчості як знакову й ключову сферу, таку ж важливу, як і його оперне, балетне, симфонічне та хорове мистецтво.
                                                                            
                                       ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА  
 
 
Грінченко Б. Драматичні твори  [Текст] / Б. Грінченко. – К.: Антологія, 2013. – 224 с.

          Борис Грінченко – відомий український письменник, лексикограф, літературознавець, історик і громадсько-культурний діяч.    Видання містить три драматичні твори: «Серед бурі», «Степовий гість», «Ясні зорі», що присвячені подіям історичного минулого. Найбільшу популярність здобула драма «Серед бурі». Події в ній віднесені до періоду Руїни – тяжкого лихоліття й міжусобних чвар, що настали в Україні після смерті Богдана Хмельницького.

Руссо Ж.-Ж. Сповідь  / Ж.-Ж. Руссо. – К.: Техніка, 2013. – 636 с.
Жан-Жак Руссо (1712-1778) – видатний французький філософ епохи Просвітництва. Його "Сповідь" – найвідоміший автобіографічний роман у світовій літературі, який уже понад двісті років привертає увагу широкого читацького загалу. Свій останній твір Руссо вважав дослідженням людської душі. Відтворюючи події свого життя та власні переживання, філософ оголює "всю правду своєї натури", включаючи найінтимніші й найбрудніші її лабіринти. Починаючи свою "Сповідь" із самого народження, Руссо розповідає про своє дитинство і юність, про те, як йому довелося пробиватися у чужому ворожому оточенні, вражаючи читача не лише викладенням автобіографічного матеріалу, а й сміливим, тонким самоаналізом.



 
 
 
Естерхазі П. Небесна гармонія : Роман / Петер Естерхазі; пер. з угор. Ю. А. Бушко. – Харків: Фоліо, 2013. – 415 с. – (Карта світу).
«Небесну гармонію» (2000) називають одним із найколоритніших європейських романів за останні 50 років. У ньому Петер Естерхазі — нащадок давнього аристократичного роду — з іронією і характерним угорським сумом відтворив історію своєї знаменитої родини, що протягом століть переживала як високі злети, так і стрімкі падіння.                                                                                                         
Книга Петера Естерхазі "Небесна гармонія" для багатьох читачів стала справжнім сюрпризом. Ця книга - насамперед про батька. Але якщо в першій її частині, де "батько" виступає як збірний образ, панує надісторична погляд, "небесний" регістр, то в другій - земна конкретика. Взяті разом, обидві частини роману - містерія сім'ї, яка пізнала протягом століть рай і пекло, високі устремління і нещастя, що обрушилися на одну з найзнаменитіших угорських прізвищ. Книга в цілому - плід художньої фантазії, що містить і справжні події з історії Європи та сімейної історії Естерхазі останніх чотирьохсот років, грандіозний літературний опус, що спонукає до роздумів про долі роману як жанру. З часу його публікації (2000) роман був переведений на вісімнадцять мов і неодноразово давав привід авторитетним літературним критикам згадувати ім'я автора як можливого претендента на Нобелівську премію з літератури.
Улицька Л. Даніель Штайн, перекладач [Текст]: Роман / Людмила Улицька. - Харків: Фоліо, 2013. - 638 с. - (Карта світу).
         Роман Л. Улицької «Даніель Штайн, перекладач» побачив світ у 2006 ро­ці й одразу став бестселером. У центрі твору — дивовижна історія життя єврея Даніеля Штайна, який, працюючи у гестапо, рятував людей, зміг вижити і згодом став католицьким священиком. Це людина, яка намагалася зрозуміти всіх і жити з усіма у мирі й злагоді, допомагати всім і нікого не засуджувати, до останнього залишаючись милосердною. Роман — не лише розповідь про митарства єврейського народу. В єдиному соціальному організмі тут співіснують євреї і німці, латиші й поляки, американці й росіяни. Картина світу, що виткана автором з поодиноких людських доль, розкриває загальні закономірності буття.




Мак'веллі Н. Флорентійські хроніки. Державець [Текст] / Нікколо Мак'явеллі; пер. з іт. А. Перепаді. - Харків: ТОВ "Будинок друку", 2013. - 472 с.
Італійський політик, філософ, історик, письменник, поет і комедіограф Нікколо Мак’явеллі (1469-1527) особливої слави зажив своїм знаменитим твором «Державець» (1518), в якому він зробив спробу сформулювати загальні закони політичного життя, викласти суть «ремесла політика», а також визначити роль і місце державця в Європі та Італії ХVІ століття. У наші дні ці питання набули надзвичайної гостроти та актуальності. Також до видання увійшли «Флорентійські хроніки» (1521-1527), в яких відтворено історію Флоренції від Давнього Риму і до встановлення синьйорії Медічі 1434 року.   
           
Гарі Р. Коріння небес : Роман / Ромен Гарі; пер. з фр. Л. Г. Кононовича. – Харків: Фоліо, 2013. – 603 с. – (Карта світу).
Роман «Коріння небес» французького письменника Ромена Ґарі (1914--1980) вважається одним з перших «екологічних» романів у світовій літературі. Його дія розгортається в самому серці «чорного континенту» — місті Форт-Лямі, у Французькій Екваторіальній Африці. Головний герой — ідеаліст Морель, якого навколишні вважають диваком. Для білої людини слони довгий час були лише слоновою кісткою, а для чорної — тільки м'ясом, великою кількістю м’яса. Морель же захоплений ідеєю порятунку популяції африканських слонів. Він вірить у те, що й слони, і люди — незалежно від кольору шкіри— гідні поваги.