пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

    
    
 
               День української писемності та мови було встановлене указом президента України 9 листопада  в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія, найвизначнішою працею якого є «Повість временних літ»(ХІІ ст.) – перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана в контексті світових подій.       
              Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.                                                                           
              Це не тільки державне, а й церковне свято. Перший в сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмської.                                                                       
            Упродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть.                                                          
             За науковими розвідками лінгвістів, мова української народності почала формуватися ще у VI-IX столітті. Процес унормування загальнонародної української мови вчені відносять до ХІІІ-ХІV століття. У різні періоди літературна мова української народності поєднувала в собі елементи давньоруської писемної мови (Х-ХІІІ ст.), українсько-білоруської (ХІV-ХV ст.), слов’яноукраїнської, староукраїнської («простої мови»), церковнослов’янської (ХІV-ХVІІ ст.).                                                                                                                                                        
             Інтенсивне формування нової української мови дослідники відносять до другої половини ХVІІІ-ХІХ століть. Зачинателем сучасної української літературної мови вважають І. П. Котляревського, а основоположником — Т. Г. Шевченка. Разом з розвитком писемного слова український народ став великою нацією, здатною вирішувати питання будь-якої складності й ваги.                                      
            Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а рідну треба вивчати все життя.                                                                
             У 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. День української мови та писемності започаткували в Україні 1997 року.                                                                                                                                                         
            Зараз українська мова оживає в школах, дитячих садках, на телеекранах, на рівні державного спілкування. Плекають і пестять її наші поети й письменники. Добре знання української мови – це обов’язок кожного громадянина суверенної України. На жаль, мовна ситуація сьогодні далеко на ідеальна. Люди погано володіють українською мовою. У ній побутують перекручені слова, діалектизми, русизми.                                                              
           Але українська мова має майбутнє. Адже вона народжується не просто з уст українського народу, а з глибин його серця й душі. Обов’язок кожного з нас – турбуватися про її долю, удосконалювати, збагачувати.                                        
            За традицією, цього дня Національне радіо України проведе традиційний Всеукраїнський диктант національної єдності.  Радіодиктанти в День української писемності та мови проводяться з 2000 року. Написати диктант може будь-який бажаючий в Україні чи за її межами.                                                                                     
              Ті, хто напише його без помилок, будуть відзначені грошовими преміями, книгами, компакт-дисками. Перевірятися будуть тільки диктанти, надіслані 9 і 10 листопада. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Національного радіо: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс - 01001.                               
            Минулоріч  Національна радіокомпанія отримала диктанти не тільки з України, але й з Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії і навіть Таїланду.     Українська мова пройшла нелегкий шлях.
             Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей. Ми щиро віримо, що краса і сила української мови пригорне до себе серця мільйонів інших людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар